... s minden világos lesz!
2018. január 20, szombat • Sebestyén napja


A jelentkezési határidő 2007. október 31-én lejárt, ám érdeklődőként szívesen látunk e honlapon!
Aktuális12 konferenciaElőadásokAz előadókrólRésztvevőkFotóalbum
SzervezőFőtámogató
Mi ez?

A program célja
A 12 erdélyi nagyvárosba ellátogató hétvégi, népfőiskola-szerű rendezvénycsomag célja az, hogy az erdélyi magyar középiskolás diákok valamint első és másodéves egyetemi hallgatók érdeklődését felkeltse a civil szféra és a közéleti kérdések iránt, és elősegítse közvetlen tájékozottságukat az említett területeken, összefüggésben a demokratikus jogállam szabályai és az emberi jogok kérdéskörével. A hétvégi előadás-sorozatok tervezett meghívottai erdélyi és magyarországi előadók, illetve neves közéleti személyiségek. A program lebonyolítására 2007 októbere és 2008 márciusa között kerül sor.

Tervezett tevékenységek

1. 12 városban 12 konferencia
    A következő erdélyi városokban kerül sor a konferenciára: Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Temesvár, Nagyvárad, Kézdivásárhely, Brassó, Szatmárnémeti, Gyergyószentmiklós, Nagybánya, Székelyudvarhely, Csíkszereda.
    Az egy hétvégére épülő konferencia péntek délutántól vasárnap délig tart. A keretet helyenként lehet alakítani, az esti programrészek meghatározása a helyi szervezők feladata.
    A konferenciák előadói ismert közéleti személyiségek, valamint az adott témák kiváló szakértői lesznek. A 12 különböző programmal megszervezett konferenciákon a következő témák lesznek terítéken (a teljesség igénye nélkül): civil szféra, közélet, alkotmányos állam, demokrácia, emberi jogok, közösségi jogok, korrupció, véleményszabadság, sajtószabadság, környezetvédelem, Európai Unió, közösségi részvétel stb. A témák általános és egyedi megvilágításban is elemzésre kerülnek.
    A résztvevők városonként a www.civilsuli.ro-n, a program honlapján jelentkeznek be. A regisztrált résztvevők mellett a rendezvény nyitott a helybeli érdeklődőknek, a sajtónak. A regisztrált résztvevők középiskolás diákok valamint első és másodéves egyetemi hallgatók lehetnek. Amennyiben bejelentkeznek, előnyeik a következők: ingyen kapnak a konferenciát népszerűsítő reklámtárgyakból (írószer, mappa stb.), illetve részt vesznek mind a 12 konferencián: egyiken valóságosan, a többi alkalmon pedig virtuálisan, a honlap segítségével. A 12 konferencia végeztével átfogó ismeretfelmérésre, értékelésre kerül sor, melynek eredményeként a diákok különböző jutalmakban részesülnek.
       
2. www.civilsuli.ro
    A honlap a Civil és közéleti iskola program honlapja, mely tájékoztatást nyújt a programról, bejelentkezési lehetőséget biztosít, és keretbe foglalja a 12 városból bejelentkezett fiatalokat. A honlapra rendre felkerül a 12 konferencia programja, majd lezajlása után az előadások anyagai.
    A honlap interaktív és dinamikus jellegét biztosítja több fórum létrehozása, valamint kérdezési lehetőség az előadóktól. Ugyanitt helyezünk el mindenféle tudnivalót a konferencia résztvevői számára is. A projekt teljes időtartama alatt folyamatosan frissítjük, tartalmát gazdagítjuk.

3. Kiadványok
A program lebonyolítására és kellő népszerűsítésére az alábbi kiadványokat terveztük:
A. A program népszerűsítéséhez tartozó kiadványok: plakátok, írószerek, mappák, bannerek készítése.
B. A program tartalmát megjelenítő kiadványok:
        –    konferencia-füzetek: a 12 konferencia egyes programjaival és egyéb tudnivalókkal;
        –    fényképes összefoglaló füzet magyar és angol nyelven a program lezajlásáról.